Mistä kaikki sai alkunsa

Selma Palmu syntyi Porissa 01.04.1912. Selma kulki lapsesta saakka isänsä mukana Porin torilla myymässä munia ja voita ja hänellä oli hyvät kauppiaan lahjat. Hieman myöhemmin Selma innostui käsitöistä ja valmisti vaatteita äidin hylkäämistä matonkuteista sekä tätinsä Amerikasta saakka lähettämistä kankaista ja röyhelöistä. 12-vuotiaana hän valmisti ensimmäisen tilaustyönsä naapurin emännälle, josta innostuneena hän hakeutui erään ompelijan apulaiseksi. Selma säästi jokaisen pennin, jonka sai työstään ja osti itselleen Singerin, jolla hän ompeli perheen naisväen vaatteet, isänsä puvut, sekä teki tilaustöitä. Hän oli myös porilaisessa vaatturinliikkeessä töissä ja oppimassa uutta.

Selma meni naimisiin Antti Palmun kanssa ollessaan vasta 17-vuotias. He perustivat ensimmäisen yhteisen kodin Vähäraumalle, jossa perheen tytär Raili syntyi. Vuonna 1943 Selma ja Antti ostivat omakotitalon Paviljongin kaupunginosasta, jonne Selma perusti kotiompelimon. Ompelimo menestyi niin hyvin, että Selmalla oli myös palkattuja apulaisia. Hän ompeli leninkejä niin Porin hienoimmille rouville, kuin univormuja Pelastusarmeijalle.

Myöhemmin Antti palkattiin Helsinkiin rakentamaan Laajasaloon jättiläismastoa. He myivät Porin talon ja ostivat Torkkelinkadulta kaksion. Selmalla oli ompelutöitä Porissa vielä kahdeksi vuodeksi, mutta rouvat kävivät sovittamassa ja hakemassa vaatteensa Kalliosta. Keväällä vuonna 1953 he myivät Torkkelinkadun asunnon ja Selma toteutti pitkäaikasen haaveensa, hankkimalla Neljänneltä Linjalta liikehuoneiston, johon perustettiin tekstiililiike Selma Palmu ja perhe asui sen takahuoneessa.

Liikkeeseen hankittiin vain parasta, kuten saumanailoneita, lantioliivejä, sifonkihuiveja ja topattuja Peter Pan-rintaliivejä. Sana Selman liikkeestä kiiri ympäri kaupunkia ja pidemmällekin ja asiakkaita riitti jonoksi asti. Parhaimmillaan hänellä oli töissä 5 apulaista. Selma oli elementissään asiakkaiden kanssa ja hänen näyttävä olemus teki moniin vaikutuksen. Liikkeen menestyessä Selman korujen ja timanttien määrä kasvoi ja jopa talvinilkkureihin sai suutari ommella minkkipäärmeet, koska kaiken piti olla ekstraa. Tästä syntyi myös nimitys Kallion Keisarinna.

Tytär Raili opiskeli myös käsityöalaa ja olikin usein äitinsä apuna tekemässä ompelutöitä, sekä auttamassa kaupalla. Myös Antti hoiti liikkeen juoksevia asioita. Raili oli 17-vuotias, kun tapasi mäen päällä sijainneen akkuliikkeen myyjän Veli Häkkisen ja heidät vihittiin Railin ollessa 18-vuotias. Heidän liitostaan syntyi kaksi lasta, Jouni ja Tiina. Selma ja Antti jäivät asumaan aiemmin samasta talosta hankkimaansa asuntoon ja nuorelle parille ostettiin asunto myös Neljänneltä Linjalta.

Selman puoliso Antti kuoli syöpään vuonna 1972, jonka jälkeen Selma kaipasi hieman etäisyyttä tapahtumiin ja hän lähti sukulaisten tykö Amerikkaan. Selma selvisi reissuista pelkällä Porin murteella ja vahvalla itsetunnolla. Hän osti myös asunnon Kallio kirkon kupeesta, joka sisustettiin itämaisin matoin, antiikkihuonekaluin ja kulta- sekä hopeaesinein. Uutta miestä Selma ei halunnut, mutta hän otti mustan villakoiran, Richardin, jota asiakkaat alkoivat kutsua nimellä Kallion Keisari ja lähettivät hänelle postikortteja matkoiltaan.

Toukokuussa 1993 Tekstiililiike Selma Palmu täytti 40-vuotta ja juhlapäivänä Selmaa oli käynyt onnittelemassa yli 300 asiakasta, sekä hän oli saanut sähkeitä ja onnittelukortteja niin Enontekiöltä kuin Lontoostakin. Selman täyttäessä 82-vuotta, hänen rinnustaan koristi Suomen Talousseuran 35-vuotisansiomerkki, Tekstiilikauppiaiden kunniamerkki, Aatami- ja Eeva-merkki sekä Kallio-seuran merkki.

Selma ehti iloita vielä liikkeensä 45-vuotisjuhlista ja hän seisoikin melkein joka päivä tyttärensä Railin sekä myös Railin tyttären Tiinan, rinnalla palvelemassa asiakkaita. Liikkeen asiakaskuntaan on kuulunut kaikki ihmiset niin vauvasta vaariin ja Selma on ollut tärkeä paikka myös monille transsukupuolisille henkilöille, koska heitä on alusta saakka palveltu suurimmalla empatialla ja asiantuntemuksella.

Keväällä 2003 Selma sairastui ja hän vietti viimeisiä päiviään Marian sairaalassa, jossa hän hallitsi potilashuonetta empatiallaan ja turhamaisuudellaan. Asiakkaat lähettivät hänelle kortteja, kirjeitä ja kukkakimppuja. Selma kuoli puolitoista kuukautta ennen 91-vuotis syntymäpäiväänsä ja hänet siunattiin Kallion kirkossa.

Tekstiililiike Selma Palmu jatkoi toimintaansa Railin johdolla aina vuoteen 2021, jolloin Raili kuoli yllättäen. Raili johti liikettä samanlaisella antaumuksella, ammattitaidolla ja omanlaatuisella tyylillään kuin äitinsä Selma.

Loppuvuonna 2021 liikkeen osti neljä naista, joista kaksi Mari Liimatainen ja Heini Liiimatainen jatkoivat yhdessä toimintaa vuoteen 2024. He toivat liikkeen mukaan tähän päivään mm. hankkimalla sinne maksupäätteen, jotta siellä pystyi maksamaan käteisen sijaan myös kortilla, sekä luomalla liikkeelle some- ja nettisivut. Vuonna 2024 syyskuussa ystävykset totesivat, ettei heillä ole omien töidensä lisäksi mahdollisuutta kehittää Selman toimintaa ja niinpä Eini Immonen hyppäsi lokakuussa yrityksen puikkoihin sekä siirsi oman vuodesta 2016 toimineen yrityksensä Rubylean samoihin tiloihin.

Selma Palmun liike jatkaa siis yhä edelleen toimintaansa mahdollisimman samanlaisena kuin se on ollu avajaispäivästä lähtien, tarjoten asiakkaille mm. kankaita, nappeja, alusasuja, pyjamia, sekä ennen kaikkea elämyksiä.